Hoe style ik mijn interieur?

Hoe style ik mijn interieur?

Hoe ‘style’ je jouw huis of nieuwe thuis?

Hoewel het niet makkelijk is om deze vraag te beantwoorden in één blog, proberen we jullie met deze tips op weg te helpen.

Een goede basis

Start bij de basis: de indeling van jouw ruimtes. Denk hierbij vooral aan jouw dagelijkse activiteiten. Waar vertoef je het liefst? Zit je het liefst in de keuken waar veel licht is en je naar buiten kan kijken? Is jouw zetel je beste vriend of zonder je jou graag af om een boek te lezen? Heb je kinderen en geef je hen graag ruimte om te spelen of wil je net zoveel mogelijk bij elkaar zijn? Werk je van thuis uit? Etc….

Maak op basis hiervan je indeling.

Een voorbeeld: jouw bureau

Zit je graag met jouw laptop in de woonkamer of keuken? Zorg dan dat je op een originele manier jouw bureau in de leefruimte integreert. Kies voor een extra grote eettafel zodat je er makkelijk aan kan werken. Wil je werk en privé gescheiden houden? Zorg voor een toffe doorkijkwand tussen woonruimte en bureau. Zo blijft de ruimte open en toch gescheiden. Of integreer een bureau in een grote wandkast zoals op dit ontwerp.

Laat je inspireren en ontwerp een moodboard

Verzamel foto’s van mooie interieurs. Foto’s waarvan jij zegt ‘WOW’, waar jij op slag gelukkig van wordt. Een ideale app hiervoor is Pinterest. Hier kan je oneindig veel scrollen en makkelijk foto’s opslaan of pinnen.

Tip: Ga per ruimte werken 

Tip: Ben je fan van de meubelen, decoratie en verlichting die wij aanbieden? Dan zijn volgende zoekwoorden een aanrader: wabi sabi, japandi, etnisch, bohemian, ibizastijl, landelijk en industrieel.

Kies jouw kleuren

Kies één kleur als basis. 

Persoonlijk raden wij een neutraal basiskleur aan, zoals gebroken wit of beige om te starten. Het is makkelijker om te vertrekken van een lichte canvas om vervolgens accentkleuren te nemen. 

Kies naast een basiskleur, een accentkleur (dit hoeft niet, dat is persoonlijk)

Hou je van groen, ben je fan van het kleur ‘cognac’ of vind je zwart een onmisbaar kleur? Ga kijken in welke ruimte je dit kleur kan terugbrengen en trek deze door in jouw decoratie, eventueel meubelen en creëer een 'eenheid' in jouw woning.

Een voorbeeld: Je kiest een groene zetel en je hebt een open keuken met een muur die wel een kleur vraagt, dan kan je die ene muur perfect in het groen steken om zo het groen door te trekken in jouw interieur. 

Tip: Bij het schilderen van je muren creëer je een ruimtelijk gevoel en een 'geheel' wanneer je ook het plafond mee schildert. Dit hoeft niet voor accentmuren maar dit kan wel. 

 

Kies jouw materialen

Heb je je basiskleur(en) en eventuele accentkleur(en) gekozen, dan kan je uitzoeken welke vloer je wil nemen. 

Hier gaan wij terug uit van hetzelfde principe: hou de ‘basis’ rustig en plaats de ‘gewaagde’ vloeren eerder in een gang, toilet, bureau, badkamer of keuken. Kan je verschillende vloeren gebruiken? JAZEKER! Het is net tof als je in een nieuwe ruimte komt en er daar een andere vloer ligt die je een volledig andere feeling geeft. Zo zorg je voor een unieke ‘beleving’ in jouw huis.

Wil je absolute rust creëren? Kies dan voor eenzelfde vloer in alle ruimtes. 

Kies jouw meubelen

Je hebt je kleuren gekozen, je materialen, dan gaan we over naar de inrichting. Heb je al een accentkleur gekozen voor een muur ? Breng deze op de één of andere manier terug in één bepaald meubel wat verder in de ruimte. Hou de andere meubelen in dat geval terug wat 'rustiger' door neutrale tinten en materialen te nemen. Via de klein decoratie kan je het kleur af en toe laten terugkomen.

Heb je een smalle eetplaats, hou dan zeker een 'eetbank' in gedachten. Is jouw woonkamer wat kleiner? Neem je salontafel dan niet te groot; Kies eerder voor kleine 'bijzettafeltjes'.  Durf ook te kiezen voor ronde vormen in jouw interieur. Niet alles hoeft recht te zijn. Bijvoorbeeld ronde bijzettafeltjes, ronde poefs, ovale eettafel.. 

Tip: hou je meetlat op de hoogte van waar je meubelstuk komt. Meet een tafel niet vanop de grond maar vanop heuphoogte om beter te visualiseren hoe groot je tafel mag zijn.


Kies jouw verlichting 

Voor de verlichting verwijzen we graag naar onze andere blog: Hang in there... Hanglampen of net niet? – De Houten Kruik. Belangrijk om weten is dat je bestaande lichtpunten kan veranderen. Zijn er al lichtpunten maar hangen deze niet op de plaats die je wenst? Niet mee inzitten. Laat je kabel nonchalant over het plafond lopen en geef zo je lamp een nieuwe plaats.

Heb je géén lichtpunt? Ook dat is geen probleem. Zoek een stopcontact in de buurt waar je een kabel kan aansluiten. Laat een neutrale linnen kabel langs je muur lopen tot aan het punt waar je jouw lamp wilt hangen aan het plafond. Niets is onmogelijk en je hoeft niet altijd te verbouwen om andere verlichting te kiezen.

Tip: Denk aan dimbare verlichting. Niet enkel voor de woonkamer, maar denk ook aan de slaapkamer, badkamer en keuken. Zo kan je altijd de juiste sfeer bepalen.

Kies jouw raamdecoratie

Maak een lijstje van alle ruimtes waar je deze wil en denk na over hun functie. Heb je veel passage aan je huis waar mensen makkelijk kunnen binnenkijken? Of heb je juist grote ramen waar géén inkijk is maar wil je je ramen s'avonds toch kunnen bedekken, of puur voor de look raamdecoratie hangen?

Hierbij is er véél keuze. Je hoeft niet één iets te kiezen. Je kan gerust lamellen combineren met overgordijnen of met lichte linnen 'vouwgordijnen'. Hierdoor kunnen ze overdag niet goed binnenkijken en kan je 's avonds gezellig je overgordijnen sluiten. Wil je toch wat van je ramen zien? Ga dan voor houten lamellen die je kan kantelen wanneer er inkijk mag zijn en wanneer je liever wat meer privacy hebt. 

Gordijnen zijn héél decoratief en zorgen voor een gezellige sfeer in huis.

 

En nu stijlen maar...

Nadat je meubels, verlichting en raamdecoratie gekozen zijn, is het tijd om te decoreren. Enkele tips...

  1. Even decoratie (bv. per 2) brengt rust in huis  
  2. Textiel zorgt voor sfeer: gordijnen, tapijten, plaids, kussens.
  3. Grote hanglampen, deze mogen opvallen
  4. Speel met verschillende vormen en groottes
  5. Groepeer decoratie. Je kast hoeft niet super vol te staan, dit maakt het te druk.
  6. Spiegels, deze verruimen de ruimte en zorgen ook voor extra 'eenheid'. 

 

Soms moet je gewoon je decoratie uitproberen. Daarom bieden wij gratis 14 dagen retourrecht aan. Zowel voor onze online als fysieke shoppers.

Mix en match duurdere stukken met minder dure. Zie bepaalde decoratie-items als een meubelstuk, zoals bijvoorbeeld een kader van 200 cm of een oude Spaanse pot van 140 cm hoog.

Als je altijd koopt wat je graag ziet, gaat dat sowieso passen. Het is soms makkelijker om te shoppen, zonder te weten waar je het gaat zetten dan dat je specifiek op zoek gaat naar decoratie voor een bepaalde plek.

 

 INTERIEURSTYLING A LA DE HOUTEN KRUIK 

Ben je na deze tips niet helemaal zeker van jouw stuk? Laat ons je helpen 😊! Mail ons naar info@dehoutenkruik.be en wij richten jouw woning volledig in voor jou.

Foto: Virginie Verbouw, eigenares De Houten Kruik.
Of het nu gaat om één ruimte of een volledige woning. Zij helpt met veel liefde om jouw interieur te stylen. 
 
Don't be shy, just say hi!