Hang in there... Hanglampen of net niet?

Hang in there... Hanglampen of net niet?

Iedereen die ooit een woning heeft verbouwd of gebouwd kan er van meespreken: de vele keuzes die je moet maken om jouw woning eigen te maken. Niet altijd evident, maar wel heel spannend!

In deze blog staan we stil bij de keuze van verlichting. Licht is heel belangrijk. Hou rekening met natuurlijk daglicht, maar ook met het functionele van de ruimte en de sfeerverlichting. 

  • Spots of hanglampen?

Goed nieuws! Het kan alle twee 😉. Je hoeft echt geen keuze te maken tussen spots of hanglampen. Je kan de twee perfect combineren. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met je lichtpunten. Kies een apart lichtpunt voor je hanglampen en spots. Zo kan je altijd de juiste sfeer en gezelligheid bovenhalen.

Kies voor spots waar je licht nodig hebt. Zoals bijvoorbeeld in je berging, garage en het keukenfornuis. Vul verder aan met sfeerlampen in een andere hoek van de ruimte of in het geval van de keuken bv. boven je eettafel en/of keukeneiland. 

 

 

 

  • Dimbaar of niet dimbaar?

Beter te veel dan te weinig, dat vinden wij toch. Kies voor dimbare lampen in jouw woonkamer, slaapkamer en zelfs voor je badkamer en keuken. De enige ruimte waar dimbare lampen niet hoeven is de dressing en berging of garage. Dit zijn praktische ruimtes waar je alles tot in detail wil zien en waar je meestal weinig “vrije tijd” doorbrengt.

Een badkamer met dimbare lichten zorgt voor een wellnessfeer. Ook in je keuken breng je veel tijd door en kan je gezellig bijbabbelen met familie en vrienden met de juiste sfeerverlichting.

Spots hoeven niet altijd in het midden van de ruimte te hangen, je kan ze ook dichter bij de muren of ramen plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld aan je eetplaats spotjes aan de zijkanten hangen en boven je eettafel dan terug mooie hanglampen.

Wanneer je veel licht nodig hebt, kan je alles aan doen, wanneer je meer sfeer wilt kan je enkel de hanglampen doen branden of de 2, waarvan je de spots dan kan dimmen.

 

  • Hoogte van hanglampen

Hiermee kan je spelen dus soms is uitproberen gewoon de boodschap. Boven je eettafel hang je jouw hanglamp ongeveer 60 à 70 cm boven je tafel. Deze mogen dus vrij laag komen, te hoog is optisch niet mooi en aan een tafel zit je dus je kan er al niet tegen lopen.

In je woonkamer is een hanglamp tof maar moet je rekening houden met je Tv zodat deze er zeker niet voor hangt wanneer je in de zetel vertoeft. Je kan ook altijd werken met spots en dan leuke vloerlampen bij de zetel plaatsen voor sfeer.

Wanneer er geen tafel, eiland of ander meubel onder je hanglamp staat, is het aangeraden om de lamp hoog genoeg te hangen. Als jij of je gasten er constant tegen lopen wordt dat storend. 

  • Durf groeperen

Één grote lamp als eyecatcher kan zeker, maar meerdere lampen samen is ook heel leuk! Kies dan om je lampen op verschillende hoogtes te hangen. Groepeer met een drietal lampen. Mix vormen en groottes met elkaar. Zelfs verschillende materialen kunnen, zoals bijvoorbeeld zeegras hanglampen gecombineerd met rotan lampen. Om het wat rustig te houden kies je in dit geval wel beter voor eenzelfde kleur. 

Als je lampen groepeert kan dit op één rechte lijn of in een driehoeksverhouding, zoals je ziet op onderstaande foto.

Wanneer je één lamp als eyecatcher neemt, zorg dan dat deze zeker groot genoeg is voor de ruimte. Beter te groot als te klein, anders zal je ruimte kleiner lijken.

  • Keuze van materiaal

Natuurlijke materialen zijn helemaal in en dat heeft verschillende redenen. Uiteraard omdat het prachtige handgemaakte lampen zijn, maar ook door de look en feel die ze in huis halen. Ze worden geassocieerd met vakantie, rust en wie wil geen ontspannen gevoel in zijn eigen huis?

Bovendien combineren rotanlampen, zeegraslampen, zonnegraslampen heel makkelijk met andere materialen zoals hout, metaal, glas,… Het kan perfect in een moderne of landelijke setting. En het grootste pluspunt is dat ze een ongelooflijke warmte en gezelligheid uitstralen.

Rotan hanglampen hebben een open structuur en schijnen mooi door tot op het plafond. 

Natuurlijke hanglampen zijn makkelijk in onderhoud. Zeker bij de naturelle kleuren zie je stof amper liggen. Regelmatig afstoffen is nodig, maar het vraagt geen dagelijks onderhoud zoals je wel kan hebben bij glazen of metalen lampen waar het stof direct zichtbaar is.

  • Keuze van kabels 

Ook hier heb je veel keuze in. Bij ons kan je standaard kabels verkrijgen in het zwart of wit. Meestal kijken wij naar de kleur van je ramen om hier een keuze in te maken. Heb je donkere ramen, kies dan eerder voor een zwarte kabel. 

Je kan ook kiezen voor jute, linnen,... Er is een enorme keuze. Snoerboer.nl is een webshop waar je terecht kan voor de snoeren die perfect in jouw interieur past. Je kan je lengte kiezen en dus per lopende meter kopen, ideaal voor als je hoge plafonds hebt en dus ook lange kabels nodig hebt. 

Nog een groot pluspunt van hanglampen, Je 'kale' muren vallen direct minder op, waardoor deze dan ook niet zo veel decoratie vraagt. 

Ben je nog op zoek naar hanglampen? Laat je inspireren in onze winkel of bekijk onze collectie alvast online.

Hanglampen – De Houten Kruik