Jouw muur is jouw canvas

Jouw muur is jouw canvas

Wanddecoratie kiezen is niet de gemakkelijkste opdracht. Dat is ook logisch want muren nemen een grote oppervlakte in. Er bestaan geen regels of absolute do’s en don'ts met een wand. Met deze blog willen we jou op weg helpen om jouw eigen “canvas” te creëren. Naast decoratie speelt de keuze in behang, verf, lambrisering of ingemaakte kasten natuurlijk ook een belangrijke rol.

In deze blog gaan we ons vooral focussen op het decoratiegedeelte.

Onze belangrijkste tips: 

 • Eenheid creëren
 • De plaats en afstand 
 • Kleurencombinaties 
 • Vormen 

Eenheid creëren

Eenheid creëer je door te groeperen. Hang jouw items geschrankt bij elkaar of werk juist op één rechte lijn. Wanneer je voor één rechte onderlijn kiest, zorg dan dat je met verschillende formaten werkt. Je maakt het geheel veel leuker en speelser. 

Groeperen is een algemene gouden regel om tot een huiselijke sfeer te komen.

De plaats en afstand

Alles hangt af van je indeling in de ruimte zelf. Hoe staan de meubels? Wat staat er tegen de muur? Aan de hand daarvan kan je jouw wanddecoratie kiezen. 

Heb je een grote blote muur, gebruik deze dan zeker! Je zal zien dat je jouw huis een stuk gezelliger maakt door je muren aan te kleden. Met kleinere items adviseren we om meerdere stuks bij elkaar te hangen. Grotere stukken, zoals bijvoorbeeld een jute wandkleed zijn vaak mooier alleen. 

Wij raden aan om max één à twee grote eyecatchers samen te hangen zodat ze hun gloriemoment niet verliezen. Heb je grote fotokaders, kunstwerken of unieke objecten die mogen opvallen? Hang deze op één lijn naast elkaar met een spatie van +/- 20 cm tussenin.

Hang niet alles centraal. Hang het één wat hoger, het ander wat lager, speel met links en rechts en blijf groeperen. Beperk de afstand zodat het mooi één geheel vormt. 

Kleurencombinaties: 

Heb je een petrolblauwe zetel of werk je met blauwe kussens in jouw beige zetel? Zorg dan dat je de blauwe kleur subtiel laat terugkomen in je wanddecoratie. Hou het verder rustig door deze felle kleur te combineren met zachtere, natuurlijke tinten. 

Vormen: 

Beperk je tot één vorm. Ga voor afrondingen of net voor rechte strakke lijnen.

Vergeet zeker onze eerste tip niet en denk constant aan het creëren van een eenheid. Je kan perfect verschillende stijlen en kleuren mixen en matchen door het bij één vorm te houden. 

bv. ronde spiegel, met ronde zeegrasmanden en een ronde schaal. Of rechthoekige kaders met vierkante en een wandrek.

Verschillende vormen kunnen wanneer je de vormen bijeenhoudt. Zoals hier op de foto hangen we links de ronde vormen en het wandrek met zijn symmetrische lijnen rechts.

De “Houten tip”: groepeer eerst op de grond vooraleer je alles aan de muur hangt.

Wat aan je muur hangen? 

  Authentieke, unieke items brengen karakter en sfeer in je huis. Een rustieke wandplank, oude fotokaders, groot jutewandkleed,… zijn allemaal stuks die kunnen werken om jouw wand net dat tikkeltje meer te geven.

  Wil je niet boren in jouw muren ? 

  Grote kaders, een antieke deur, oude luiken of andere items die leunen tegen de muur vullen de lege wanden evenveel op. Heb je hogere plafonds of zijn je kaders niet hoog genoeg om tot zijn recht te komen? Plaats jouw items dan bovenop een toffe kast of sidetable. 

  Een muur is als een dansvloer… Benut de volledige ruimte om de show te stelen!

  Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

  Jouw muur wordt de mooiste van het land. Spiegels zijn altijd leuk om een wand aan te kleden! Een spiegel is niet alleen om jezelf te zien, je kan ook je interieur weerspiegelen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke haard die je wil benadrukken. Naast de weerspiegeling van leuke items, maak je jouw ruimte ook groter met spiegels. Win win!

  Een overzicht van onze wanddecoratie vind je hier: Wanddecoratie – De Houten Kruik