De schoonheid van Sisal

De schoonheid van Sisal

Als we het over de schoonheid van Sisalmanden hebben, praten we niet alleen over de unieke look van deze handgemaakte items. Er schuilt een ganse cultuur achter deze manden; de Taitacultuur. Een vrouwelijke samenleving in Kenia die al generaties lang hun traditioneel vakmanschap doorgeven van moeder op dochter.

Ja ja, elke mand is handgemaakt! Op basis van sisal, een natuurlijke vezel.

  • Traditioneel vakmanschap

Op deze manier zorgen de dames binnen de Taitacultuur voor een vaste inkomstenbron. Zonder de “Sisal weaving” hangen zij volledig af van de landbouw. Een zeer onzeker leven... Door het maken van handgemaakte items garanderen zij inkomsten om hun families te onderhouden.

Het is een erg arbeidsintensief gebeuren. De manden worden stuk per stuk met de hand geweven op basis van Sisalvezels, afkomstig uit de bladeren van de Sisalplant. Een enorm sterke plant en rijkelijk aanwezig in Kenia.

  • Een aanwinst voor jouw interieur

Elke mand is uniek. Zowel qua vorm, design als kleuren. Om die mooie kleuren te bekomen gebruiken de dames andere natuurlijke materialen zoals boomschors, aarde, zand, … Samen met de vezels koken ze de boomschors met de vezels om de mooie, warme kleuren te bekomen.

Sisal is sterk en bestand tegen zout water, maar natte manden moet je sowieso laten drogen. Als je de manden gebruikt voor planten, leg dan vershoudfolie of een schaaltje op de bodem.

Wij werken samen met Solid Crafts, een organisatie die het ontstaan van deze economie mogelijk maakt. Zij helpen de dames van de basket weavers group om de manden wereldwijd tot de consument te brengen. Mede dankzij Solid konden zij hun onderneming grootbrengen.