Beautiful Binga Baskets

Beautiful Binga Baskets
Onmogelijk te missen bij een bezoek aan onze winkel: dé binga baskets, also known as tonga baskets. Wat zijn dat nu juist en waarvoor gebruik je deze manden?

We delen het graag in deze blog.

Herkomst

Binga baskets zijn afkomstig uit het Bingadistrict van Zimbabwe (Afrika). De herkomst van de naam is hier niet ver te zoeken. Het synoniem voor deze manden "Tongabaskets" verwijst naar de bevolking die deze prachtige manden maken. Op een ambachtelijke wijze en met uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

Deze manden worden traditioneel gebruikt voor het wannen van maïs. Ondertussen kenden ze een internationale doorbraak door hun weg te vinden naar veel mooie Zuiderse interieurs.  

Productieproces

De Tongadames vormen de manden met natuurlijke en lokaal geoogste materialen. Zoals bijvoorbeeld wilde grassen, kleine wijnstokken en palmbladeren. Hierna worden ze geverfd met boomschors en wortels.

De Tongadames zijn ambachtslieden om u tegen te zeggen. Van hun eigen oogst snijden ze de palmbladeren op bruikbare lengte om vervolgens ingewikkelde patronen te weven tot unieke bingabaskets. Het is een intensief productieproces. Een bingamand van 35 cm doorsnede neemt tot 14 dagen in beslag.

Fairtrade

Een intensief maar erg belonende “stiel”. Gemaakt en gevormd door een netwerk van meer dan 100 landelijke Tongadames, zorgen deze manden voor cruciale fair trade inkomsten voor vrouwen die moeite hebben om lokaal een klantenbestand op te bouwen. In de late jaren ’80 investeerde de Deense overheid in het Tongacentrum zodat de lokale ambacht niet zou verdwijnen. Zij startten de wereldwijde export.

Door de internationale verkoop van deze baskets heeft de Tongabevolking een zeker inkomen en hangen ze niet langer af van de landbouw, een uitdagende sector omwille van de lange periodes van droogtes.

Interieurinspiratie

Manden zijn niet alleen voor het bijeenhouden en opbergen van dingen; ze zijn een echt kunstobject. Wij vinden ze een musthave in een interieur waar het gebruik van natuurlijke materiaal centraal staat. Hang er een of meerdere samen en laat je zelf verrassen door het effect of plaats ze op een kast, leunend tegen de muur. De mogelijkheden zijn eindeloos.

TIP: leg de manden op grond voor je ze aan de muur hangt als wanddecoratie.